Lato mamy w pełni, upalne dni i duszne wieczory. Marzymy tylko o tym, aby się ochłodzić. Jakiś basen, coś zimnego do picia, najczęściej sięgamy po gotowy sok owocowy z kartonu lub zimną colę z kostkami lodu. Ochłoda na chwilę.
A gdyby tak spróbować czegoś innego, tak bardzo prostego, a zarazem dobroczynnego dla naszego organizmu i sięgnąć po nasze rodzime zioła? W połączeniu z orzeźwiającą wodą, kostkami lodu i świeżymi owocami, to idealny sposób na ugaszenie pragnienia.
Do ziół, które możesz wykorzystać latem, aby poczuć się rześko, należy przede wszystkim mięta. Mam na myśli gatunek mięty pieprzowej, tzw. lekarskiej (Mentha xpiperata L.), której właściwości doceniane były już w starożytności i stosowane w łagodzeniu migreny. Pliniusz Starszy zalecał napar z ziela mięty w tym schorzeniu, a jego uczniowie nosili na głowie wianki z mięty. W medycynie ludowej mięta wykorzystywana była w dolegliwościach układu pokarmowego zwłaszcza po zbyt obfitych i tłustych posiłkach, a to dzięki jej właściwościom rozkurczowym i przeciwwzdęciowym. Traktowano ją także jako napój poprawiający nastrój.
Co zawiera mięta?
W jej składzie znajdziemy garbniki o działaniu lekko ściągającym, olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest mentol oraz flawonoidy takie jak: rutyna, hesperydyna, luteolina. Znajdziemy tu również witaminę A, żelazo, mangan i kwas foliowy.
Działanie mięty:
Zastosowanie tego ziela jest nieograniczone. Wykorzystuje się je zarówno w medycynie naturalnej jako środek, który pomaga przy niestrawności, bólach żołądka, zaburzeniach wydzielania soków trawiennych (zwiększa wydzielanie soku żołądkowego), kolkach jelitowych, drażliwym jelicie, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, przy bolesnych miesiączkach, przeziębieniach i niedrożności górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych śluzówki jamy ustnej, przy zapaleniu zatok, przeziębieniu i grypie.
W kuchni – wykorzystuje się liście, które dodaje się do twarożków, sałatek i różnego rodzaju mięs (świetnie sprawdza się jako zaprawa do mięsa jagnięcego i królika). Na upalne dni doskonała jest sałatka z kaszy kuskus (można wykorzystać kaszę bulgur, ale kuskus nie wymaga gotowania i zrobisz go w kilka minut) o nazwie Tabuleh.
Kaszę kuskus przygotujesz według przepisu na opakowaniu. Ja biorę 1 niepełną szklankę kaszki, pęczek posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżka posiekanej świeżej mięty, 3 posiekane cebulki dymki, 1 duży pomidor i 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę , sok z 1 średniej cytryny, 2-3 łyżki oliwy (jeśli nie lubisz oliwy z oliwek zastąp ją np. olejem z pestek winogron), sól i pieprz do smaku. Kuskus po odpowiednim przygotowaniu zalewasz wrzątkiem, przykrywasz i czekasz ok. 10min., następnie mieszasz z posiekanymi składnikami i wstawiasz do lodówki na około 45 minut, aby się schłodził. Kasza jest idealna na lunch w upalne południe.
Orzeźwiające wody z dodatkiem mięty
Woda ogórkowo-miętowa: 1 litr wody niegazowanej, średniej wielkości zielony ogórek ze skórką, 1 cytryna, 2-4 gałązek mięty. Pokrojone w plasterki ogórek i cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) zalewamy wodą, dodajemy miętę i kostki lodu. Woda najlepsza jest po około godzinie, kiedy przeniknie aromatem ogórka i mięty. Możesz też zrobić wersję bez cytryny, wtedy aromat ogórków będzie bardziej wyczuwalny.
Woda limonkowo-miętowo-bazyliowa: 1 litr wody, 3 niewielkie limonki, 2-4 gałązki mięty i bazylii. Limonki ze skórą kroimy w plastry, dodajemy gałązki świeżych ziół, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu.
Mrożona zielona/biała herbata z miętą: 2 płaskie łyżki herbaty, 1 litr wody, sok z 1 cytryny, garść liści mięty, jeśli słodzisz to może być miód lub syrop z agawy (według upodobań). Do dekoracji kilka plastrów cytryny lub limonki i kostki lodu do zmrożenia. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 stopni, zaparzamy około 10 minut. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i gotowe.
Woda pietruszkowo-miętowa: 1 litr wody, pęczek pietruszki, 2-5 gałązek świeżej mięty. Pietruszkę z miętą zalewamy wodą na noc, wstawiamy do lodówki. Rano mamy idealną odświeżającą wodę, którą możesz zastosować nawet do przemycia twarzy. Możesz dodać do niej cytrynę lub po prostu dodać zamrożone owoce, np. czereśnie, które będą robiły za kolorowe kostki lodu.
Napój miętowy: 2-5 gałązek świeżej mięty zaparzamy 1 litrem wrzątku, po wystygnięciu dodajemy miód, pokrojoną w plastry cytrynę i kostki lodu.
Niebawem kolejne cudowne rośliny!
Zostaw odpowiedź