Jeżeli masz ochotę na zdrowy obiad lub kolację, warto wykorzystać łatwe oraz szybkie przepisy. Wegańskie burgery to zdrowsza wersja tradycyjnych burgerów, ale równie pyszna.

Składniki na 4 burgery:

Kotlety:

  • 200g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki),
  • 4 łyżki dowolnej mąki,
  • ½ cebuli,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju.

Przyprawy do kotletów (ok. 1/2 łyżeczki):

  • papryka,
  • kumin (kmin rzymski),
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Warzywa:

  • sałata,
  • kiełki,
  • pomidor,
  • papryka.

Sos:

  • passata pomidorowa lub/i tahin,
  • 4 pełnoziarniste bułki.

Przygotowanie:

Składniki na kotlety oraz przyprawy zblendować, uformować kotlety, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 min lub usmażyć ok. 3 min na stronę. Bułki piec przez ok. 5-7 minut, posmarować sosem, ułożyć kotlety oraz warzywa.

Smacznego!

O Autorze

AUTOR DZIAŁU ZDROWIE

Miłośniczka zdrowego odżywiania. Uwielbiam wszelkie nowinki związane z tym tematem. Artykuły i książki czytam jednym tchem. Kocham zwierzęta, uważam że wszystkie istoty są równe - dlatego jestem weganką. Lubię powyciskać trochę na siłowni, poza tym kocham jeździć na rowerze i rolkach. Nie pogardzę dobrą książką, filmem czy serialem. Wierzę w ludzi i w to, że każdy ma w sobie siłę, aby stawiać sobie cele i konsekwentnie do nich dążyć, trzeba ją tylko odnaleźć i codziennie rozwijać, dokonując najlepszych dla siebie wyborów.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany