Na jesienną pogodę, oprócz koca i kubka ciepłej herbaty, świetnie sprawdza się także rozgrzewająca, aromatyczna zupa, a z racji tego, że nadchodzi sezon na dynie, przedstawiam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym.

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • mleko kokosowe,
  • prażone nasiona dyni.

Przyprawy:

  • łyżeczka imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka papryki,
  • łyżeczka curry,
  • sól, pieprz.

Dynię obrać, nasiona odrzucić, pokroić w kostkę. Marchewkę oraz cebulę także pokroić w drobną kostkę. Zagotować pół litra wody, wrzucić pokrojone warzywa, gotować aż dynia będzie miękka (ok.7 min). Wszystko zblendować. Dodać stałą część mleka kokosowego (ok. 2 łyżki) oraz przyprawy, gotować około 5 minut.

Podawać z łyżeczką mleka kokosowego oraz prażonymi nasionami dyni.

Smacznego!

O Autorze

AUTOR DZIAŁU ZDROWIE

Miłośniczka zdrowego odżywiania. Uwielbiam wszelkie nowinki związane z tym tematem. Artykuły i książki czytam jednym tchem. Kocham zwierzęta, uważam że wszystkie istoty są równe - dlatego jestem weganką. Lubię powyciskać trochę na siłowni, poza tym kocham jeździć na rowerze i rolkach. Nie pogardzę dobrą książką, filmem czy serialem. Wierzę w ludzi i w to, że każdy ma w sobie siłę, aby stawiać sobie cele i konsekwentnie do nich dążyć, trzeba ją tylko odnaleźć i codziennie rozwijać, dokonując najlepszych dla siebie wyborów.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany