W dzisiejszym tekście przedstawię kwestie związane ze znakowaniem żywności, opisując, na co zwrócić uwagę podczas czytania etykiet. Chciałabym Was wyczulić na kwestię czytania etykiet produktów żywnościowych, które wkładamy do koszyka.

Producenci żywności zachęcają nas do zakupów, eksponując na opakowaniach zalety produktu, takie jak zawartość błonnika czy dodatek witamin. Jednak skład i wartość odżywcza pozostawiają wiele do życzenia. Pamiętaj, że firmy produkujące żywność są zobligowane zapewniać konsumentom pełną i rzetelną informację o nabywanym produkcie. Marki spożywcze stosują różne zabiegi, aby zwiększyć atrakcyjność swojego towaru. Pewnie znane Ci są sytuacje, kiedy producent wychwala zalety swojego produktu, natomiast jego wady można zobaczyć dopiero po dokładnym wczytaniu się w skład i wartości odżywcze. Te informacje są napisane bardzo małym drukiem, z tyłu opakowania. Takie działanie prowadzi do sytuacji, w której informacja żywieniowa zamieszczona na opakowaniu nie jest przez nas właściwie rozumiana. Jak czytać etykiety, aby dowiedzieć się najważniejszych rzeczy na temat danego produktu? Co oznaczają informacje zawarte na etykietach i jak je interpretować?

 

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ, CZYTAJĄC ETYKIETY?

 

  1. SKŁAD

 

Z jakich surowców produkt został wytworzony. Lista składników na opakowaniu jest podana w kolejności od tego, którego składnika jest najwięcej.

W wykazie składników można znaleźć też informacje o dodatkach do żywności. W krajach Unii Europejskiej dodatki do żywności w krajach UE oznaczone są kodem E i liczbą identyfikującą dany dodatek lub grupę dodatków (np. kwas propionowy E280 – naturalny kwas, używany jako środek konserwujący, a mogący być przyczyną raka żołądka).

 

  1. WARTOŚĆ ODŻYWCZA

 

Podawanie wartości odżywczej na opakowaniach produktów spożywczych jest obowiązkowe we wszystkich krajach UE od końca 2016 roku!

 

Takie informacje o wartości odżywczej powinny znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego:

  • wartość energetyczna (kalorie),
  • ilość tłuszczu,
  • ilość kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • ilość węglowodanów, w tym cukrów prostych (to bardzo przydatna informacja w połączeniu z listą składników),
  • ilość białka,
  • ilość soli.

 

  1. OŚWIADCZENIE ŻYWIENIOWE I ZDROWOTNE

 

Wyrażenie słowne, które sugeruje lub daje do zrozumienia, że produkt spożywczy ma specjalne właściwości żywieniowe w odniesieniu do energii (wartości kalorycznej) lub składnika odżywczego, których dostarcza w zwiększonej lub w zmniejszonej ilości lub też nie dostarcza. Dla przykładu „mała zawartość cukru”, „zmniejszona zawartość tłuszczu”, produkty lekki lub light.

 

Oto kilka przykładów oświadczeń żywieniowych, z którymi można się spotkać i co konkretnie one oznaczają.

 

  • produkt bez dodatku cukru – brak cukrów dodanych,
  • produkt niskotłuszczowy, czyli zawartość tłuszczu poniżej 3 g tłuszczu na 100 g produktu,
  • źródło błonnika pokarmowego, czyli błonnika pokarmowego jest więcej niż 3 g na 100 g produktu,
  • wysoka zawartość błonnika oznacza, że błonnika jest więcej niż 6 g na 100 g produktu,
  • produkt lekki, nie oznacza, że jest pozbawiony opakowania ;-), ma on zmniejszoną zawartość kaloryczną o co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem.

 

Pamiętaj, że oświadczenie żywieniowe takie jak „produkt bez dodatku cukru” mówi tylko tyle, że dany produkt nie zawiera cukrów dodanych. Mimo to może mieć w swoim składzie cukry proste naturalnie występujące np. w owocach. O czym często producenci nie wspominają, tylko pojawia się informacja, że „produkt bez dodatku cukru.”

  1. WARTOŚĆ REFERENCYJNA SPOŻYCIA

Poziom spożycia poszczególnych składników odżywczych – białka, tłuszcze, węglowodany czy błonnik w codziennej diecie, które zostały wyznaczone przez specjalistów dla przeciętnego dorosłego i zdrowego konsumenta. Podkreślam: ZDROWEGO.

W Polsce wartości te zostały zatwierdzone przez Instytut Żywności i Żywienia i odnoszą się do przeciętnej osoby dorosłej, spożywającej około 2000 kcal dziennie.

Wartość energetyczna                   200 kcal

Tłuszcz                                             70 g

Kwasy tłuszczowe (nasycone)     20 g

Węglowodany                                 260 g *

Cukry                                               90 g **

Białko                                                50 g

Sól                                                     6 g

Błonnik                                             25 g

 

* specjalnie zaznaczyłam w tekście dla ZDROWEGO i warto byłoby zaznaczyć również, że dla aktywnego fizycznie – sportowca – ale o tych niuansach innym razem,

** zaznaczę, że ma się to trochę za dużo do zaleceń WHO).

 

 

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE CZYTANIA ETYKIET

 

Podczas zakupów warto poświęcić kilka chwil i dokładnie przeczytać etykietę danego produktu. Zanim włożymy coś do koszyka, dobrze sprawdzić, czy dany produkt nie zawiera zbyt dużo soli, cukru czy tłuszczów utwardzonych.

Często producent chwali się tym, że produkt posiada wysoką zawartość błonnika i komunikuje to bardzo kolorowym opakowaniem. Znacie to pewnie z doświadczenia. Jest to oświadczenie żywieniowe, które producent może umieścić na opakowaniu. Widząc w sklepie takie opakowanie, możemy pomyśleć: „Super produkt, bo zawiera dużo błonnika, błonnik jest potrzebny, super działa na trawienie, kupuję!”. Jednak kiedy spojrzysz na etykietę opakowania, wcale nie jest tak wspaniale…

A jak jest?

Baton Crun…

 

Skład: płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, tłuszcz roślinny, ekstrudat pszenno-ryżowy (mąka ryżowa, cukier, kaszka kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), wiórki kokosowe, sól, emulgator: lecytyna sojowa, aromat.

 

Wystarczy przeczytać skład, żeby zobaczyć, że produkt ma w sobie bardzo dużo cukru – bardzo dużo i wcale nie jest legalną przekąską!

Cukier występuje tu pod postacią zwykłego cukru stołowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Te dwa składniki są na drugim i trzecim miejscu w składzie, co oznacza, że produkt złożony jest głównie z płatków owsianych i cukru.

W 100 gramach produktu bananowego batonika znajdziemy aż 28 g cukrów prostych, a w porcji 11,3 g  – to jest równowartość 3 łyżeczek cukru.

 

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ W TRAKCIE ROBIENIA ZAKUPÓW

 

  1. Zabierz ze sobą odpowiednią ilość gotówki lub kartę płatniczą J
  2. Wyrób w sobie nawyk czytania etykiet, aby kupować świadomie. Świadomy klient to zdrowszy klient.
  3. Zapamiętaj: im krótsza liczba składników i nazwy składników, które rozumiesz, tym produkt mniej przetworzony.
  4. Unikaj produktów zawierających duże ilości dodatków do żywności.
  5. Jeżeli produkt na pierwszym lub drugim miejscu ma cukier lub jego ukryte źródła bądź też sól, to znaczy, że ma w sobie bardzo dużą zawartość cukru (cukrów prostych). Nie kupuj takich produktów, bo one są wrogiem Twojej zgrabnej sylwetki.

 

Jeżeli nie chcecie dać się zrobić w przysłowiową „trąbę” i zależy Wam i na szczupłej sylwetce, i na zdrowiu, i większej świadomości podczas dokonywania zakupów – to  bardzo przydają się informacje o ukrytych źródłach cukru. Jeżeli jesteście zainteresowani tym tematem – dajcie znać w komentarzu i wkrótce znajdziecie te informacje na portalu tebaby.pl.

Wykorzystuję tę wiedzę w praktyce i przynosi widoczne rezultaty.

 

PERSONAL DIET COACHING

https://www.facebook.com/PDietC/

O Autorze

Dietoterapeuta, coach zdrowia, trener personalny. Uczy zdrowego odżywiania bez efektu jojo. Prowadzi autorski program Schudnij Raz na Zawsze, w którym pokazuje, w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i jak pokonać trudności z tym związane. Robi to, ponieważ sama miała poważne problemy zdrowotne, a jej doświadczenia spowodowały, że aktualnie pomaga innym kobietom wrócić do zdrowia i zatroszczyć się o siebie. W pracy indywidualnej kładzie duży nacisk na dopasowanie poszczególnych elementów żywienia do preferencji i możliwości oraz stanu zdrowia danej osoby, przez co realizacja celów jest dużo prostsza. Prowadzi coaching indywidualny i warsztaty grupowe.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany